Royal Festival Spa

Het Royal Festival weerspiegelt al 65 jaar de diversiteit en kwaliteit
van het Belgische Franstalige theater.

Het werd in 1959 opgericht door het prestigieuze Théâtre National de Bruxelles en heeft zichzelf in de loop der jaren steeds opnieuw uitgevonden en aangepast aan het veranderende culturele landschap.

Elke zomer programmeert het festival een selectie van de beste voorstellingen van de Federatie Wallonië-Brussel.

Deze voorstellingen worden gekoppeld aan het werk van internationaal gerenommeerde buitenlandse gezelschappen (Canada, Zwitserland, Tsjechië, Zweden, Frankrijk, …) en exclusieve creaties.

Sinds 2018 staat het festival open voor alle podiumkunsten: circus, muzikale voorstellingen, nieuwe magie, objecttheater, marionetten, theater voor een jong publiek, stand-up, mentalisme, visuele shows, enz.

Het Royal Festival is nauw verbonden met het erfgoed van de stad Spa, die het verwelkomt en ondersteunt, en heeft het geluk dat het zijn activiteiten mag presenteren op locaties die voor het grootste deel onder monumentenzorg vallen.

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF VAN HET ROYAL FESTIVAL

Geschiedenis

1959

Het Festival de Théâtre de Spa werd in 1959 opgericht door het Théâtre National de Belgique, toen onder leiding van Jacques Huisman. Het maakte deel uit van het decentralisatieprogramma van de instelling en bestond voornamelijk uit voorstellingen van het vorige seizoen van het TNB en een voorproefje van het volgende seizoen.

1988

In 1988 veranderde het Festival van opzet. Onder leiding van Billy Fasbender en André Debaar werd het een uitstalraam voor de theaterproducties van de Franse Gemeenschap. Tal van theaters namen deel aan het twee weken durende evenement in Spa, die een groot succes bleek te zijn. Het programma bestond uit heropvoeringen en creaties.

1999

In 1999 werd de algemene leiding van het Festival aan Armand Delcampe toevertrouwd.

2002

Op 29 oktober 2002 ondertekende het Festival een programmacontract met de Federatie Wallonië-Brussel, dat sindsdien steeds verlengd werd.

2017

Tot eind 2015 waren Armand Delcampe en Cécile Van Snick samen verantwoordelijk voor de artistieke en administratieve leiding van het Festival. Daarna zette Cécile Van Snick deze opdracht alleen verder tot 2017.

2018

In 2018 nam Axel De Booseré het roer van het evenement over en zorgde voor een grote verandering: het Festival Royal de Théâtre de Spa werd het Royal Festival en stelde zich open voor alle podiumkunsten, met een bijzondere focus op circus- en muziekvoorstellingen die toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Het Royal Festival is een unieke ontmoetingsplaats voor alle theatergezelschappen van de Federatie Wallonië-Brussel en streeft ernaar het werk en het talent van de instellingen, gezelschappen en artiesten van ons land voor het voetlicht te brengen en een echte openheid naar het buitenland te bevorderen.

Elk jaar steunt het Festival ook creaties die in het kader van het evenement in première gaan voor een publiek van zowel professionelen als festivalgangers.

Door de grenzen tussen genres en disciplines te doorbreken, wil het Royal Festival een populair evenement zijn dat openstaat voor elk publiek, zowel liefhebbers als kenners, maar ook voor zij die tot nu toe de deur naar het festival nog niet durfden openduwen… Dit doen we onder andere door een bijzondere nadruk te leggen op grote intergenerationele activiteiten die toegankelijk zijn vanaf 8 of 10 jaar.

Met een bezettingsgraad van 96% en een stijging van het aantal bezoekers van 10.500 naar 12.500 in 2023, eindigde de 64e editie van het Royal Festival als een startpunt voor nog meer ontwikkeling en uitstraling.

In november 2023 ontving het Royal Festival de Grand Prix de l'Union Professionnelle des Métiers de la Communication.

Leiding

Axel de Booseré

Axel De Booseré 2018 © Dominique Houcmant-Goldo

Acteur - Regisseur

Axel De Booseré is acteur, docent en vooral regisseur. In 1999 ontmoette hij scenografe Maggy Jacot, met wie hij 12 jaar lang samenwerkte aan de producties van Compagnie Arsenic (Le Dragon, Éclats d’Harms Cabaret, Macbeth, Dérapages, Le Géant de Kaillass...), waarvan hij ook artistiek directeur is. Sinds 2014 werkt hij samen met Maggy Jacot en Compagnie Pop-Up aan voorstellingen die gecoproduceerd worden door de belangrijkste instellingen van de Federatie Wallonië-Brussel: Alpenstock, meer dan 70 keer opgevoerd in België, Frankrijk en Zwitserland, Juke-Box Opéra, Ubus geproduceerd door culturele hoofdsteden Mons en Pilzen in 2015, Vous êtes uniques en Flash Party op het Royal Festival. Hun duo creëerde ook Mephisto van Thierry Debroux in het Théâtre Royal du Parc in 2017, evenals Peter Pan (2022) en Pinocchio (2023) van Thierry Janssen. Sinds 2018 is hij directeur van het Spa Royal Festival.

Team

©Spa Royal Festival l Indie Studio
 • Directeur Axel De Booseré
 • Adjunct-directeur Sarah Beaufays
 • Adjunct-financieel directeur Caroline Becker
 • Technisch directeur Matthew Higuet
 • Hoofd communicatie en pers Justine Donnay
 • Assistent communicatie Alexia Rorive
 • Verantwoordelijke kassa Emilie Dewit
 • Ondersteuning kassa Laurence Colinet, Catherine De Michele Fanny Goblet
 • Onthaalverantwoordelijke publiek, artiestenontvangst, vrijwilligersteam Fanny Watelet
 • Verantwoordelijke bar en catering Chef sur mesure
 • Stomerij, kledij Soline Brunet & Klara Kovacs  
 • Onthaal teams Alice Devaux
 • Assistent bewegwijzering & zichtbaarheid Cyril Geyskens
 • Podiumverantwoordelijken Juan Borrego, John Cooper, Hadrien Jeangette

Leden van de raad van bestuur

BUREAU

 • Voorzitter Adrien Undorf
 • Vicevoorzitter Lucien Brodure
 • Secretaris Nicolas Haesbroeck
 • Penningmeester Laura Bonazza

LEDEN

Anne-Catherine Beckers, Caroline Bloemers, Laetitia Bogais, Juliette Collard-Hannay, Sophie Delettre, Estelle Denoël, Ginette Doyen, Arnaud Fagard, Yoann Frédéric, Hugo Hurdebise, Christian Leclercq, Frédéric Lorent, Jacqueline Maréchal-Rood, Vinciane Mathieu, Paul Mordan, Alexandra Philippe, Thierry Polis, Olivier Troquay

Grafisch ontwerp en website Graphic Plugin | Beeld 2024 Trui Chielens | Vertalingen Judith Hoorens | Foto, vidéo Dominique Houcmant – Goldo, Indie Studio

Partners

Het Royal Festival 2024 bedankt hartelijk:

Subscribe to the Royal Festival’s
general newsletter

* indicates required

Stay informed about
the EXTRA programme

* Required fields

If you want to receive printed information:

Blijf op de hoogte
van het EXTRA programma

* Champs obligatoires

Als je liever gedrukte informatie ontvangt:

S'inscrire à la newsletter
du Royal Festival Spa

Être tenu au courant
du programme

* Champs obligatoires

Si vous préférez recevoir les infos en version papier :